Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ

Η ειδίκευση «Τεχνική Γεωλογία» στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τεκτονική, Υδρογεωλογία και Τεχνική Γεωλογία» παρέχει μια εις βάθος εκπαίδευση στη μελέτη των γεωλογικών και γεωτεχνικών παραμέτρων που επηρεάζουν τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία τεχνικών έργων, όπως πρανή, σήραγγες γέφυρες, φράγματα, θεμελιώσεις κτιρίων και οδοποιία. Συνδυάζοντας και αξιολογώντας  στοιχεία και δεδομένα από γεωτεχνικές έρευνες πεδίου και εργαστηρίου, εκτιμώνται οι γεωτεχνικές παράμετροι σχεδιασμού κάθε τεχνικού έργου, δηλαδή οι φυσικές και μηχανικές ιδιότητες των γεωϋλικών (πετρώματα και εδάφη).  

Το πρόγραμμα εστιάζει στις γεωτεχνικές ταξινομήσεις, στις ιδιότητες και στη μηχανική συμπεριφορά εδαφών και πετρωμάτων, στις αναλύσεις ευστάθειας σηράγγων και στις απαιτήσεις προσωρινής υποστήριξης τους καθώς και στις μεθόδους έρευνας, αξιολόγησης και ενίσχυσης της ευστάθειας πρανών. Οι φοιτητές εκπαιδεύονται στη χρήση μεθόδων οριακής ισορροπίας, σύγχρονων αριθμητικών μεθόδων και εξειδικευμένων λογισμικών για τις αναλύσεις ευστάθειας πρανών και υπογείων έργων. Επίσης, αναλύονται τα είδη επιφανειακών θεμελιώσεων και οι πιέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ θεμελίων και εδάφους. Η φέρουσα ικανότητα και οι καθιζήσεις των πεδίλων, υπό διάφορες φορτίσεις, αξιολογούνται σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 7 και προτείνονται τα κατάλληλα κριτήρια επιλογής του τύπου θεμελίωσης ανάλογα με τις γεωτεχνικές συνθήκες. Η ειδίκευση στην «Τεχνική Γεωλογία» περιλαμβάνει επίσης την ανάλυση βαθιών θεμελιώσεων και πασσάλων, με έμφαση στη φέρουσα ικανότητα και στις καθιζήσεις τους, καθώς και στις ομάδες πασσάλων. Ένας άλλος τομέας που καλύπτεται από το πρόγραμμα είναι οι τεχνικές γεωτρήσεων και τα υδροληπτικά έργα. Οι φοιτητές εκπαιδεύονται στις μεθόδους διάτρησης, στους τρόπους συντήρησης και στις δοκιμές γεωτρήσεων για την καλύτερη κατανόηση των υδρολογικών και γεωτεχνικών συνθηκών της περιοχής μελέτης καθώς και τη σημασία των γεωφυσικών ερευνών στην ορθολογική εκμετάλλευση και διαχείριση των υπόγειων υδάτων. 

Ταυτόχρονα, οι φοιτητές εκπαιδεύονται στην προβολή, διαχείριση και επεξεργασία γεωτεχνικών δεδομένων με τη χρήση κατάλληλων ψηφιακών μέσων, στη σύνταξη γεωλογικών και γεωτεχνικών μελετών και στην κατασκευή  γεωτεχνικών τομών σε περιβάλλον CAD. 

Εν κατακλείδι, μέσω της ειδίκευσης «Τεχνική Γεωλογία», οι φοιτητές μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν σύνθετα γεωτεχνικά ζητήματα, και αποκτούν εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που τους επιτρέπουν να συνεργάζονται με μηχανικούς και άλλους επαγγελματίες για τον σχεδιασμό και την κατασκευή ασφαλών και βιώσιμων τεχνικών έργων. Η τεχνική γεωλογία παίζει κεντρικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση των γεωλογικών κινδύνων, συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη των υποδομών και οι απόφοιτοι αυτής της ειδίκευσης είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σύγχρονου τεχνικού περιβάλλοντος.